بیماریها در کمین نجاران
-
تاریخ:
-
دسته بندی:
این روزها در هر خانهای یک وسیله چوبی دیده میشود که به منظور زیبایی یا استفاده بکار برده میشود. همچنین در صنعت نیز شاهد استفاده گسترده از انواع پالت چوبی و جعبه چوبی هستیم. همگی این وسایل به دست نجاران و افرادی ساخته میشود که علاقهمند به کار با چوب هستند. اگر فکر میکنید کار با چوب ساده است و به دلیل طبیعی بودن خطری ندارد، باید به شما بگوییم که سخت در اشتباه هستید. همیشه انواع مختلف بیماری در کمین نجاران است و کارگران کارهای چوب با مشکلات متعددی مواجه هستند که در ادامه این مقاله نواچوب به بررسی آنها میپردازیم.
راه حل رفع مشکلات کارگران کارگاههای چوب
وجود گرد و غبار چوب در فضای کارگاه، یکی از مشکلات اساسی که کارگران کارگاه های چوب بری با آن مواجه هستند. استنشاق گرد و غبار ناشی از چوب میتواند برای افراد ناراحتیهای مختلفی ایجاد کند و انواع بیماری در کمین نجاران قرار دهد. از این رو باید با روشهای اصولی از بروز این مشکلات جلوگیری کرد. در ادامه چند نمونه از مهمترین روشها را عنوان میکنیم:
استفاده از دستگاههای برش با سیستم مکش
بهترین راه کنترل گرد و غبار، خنثی کردن آنها و جلوگیری از انتشار آنها در محیط کار است. زمانی که گرد و غبار در هوا پخش شود، کنترل آن دشوار میشود. از اینرو باید دستگاههای کارگاههای نجاری به گونهای ساخته شوند که دارای سیستم مکش در لحظه برش چوب باشند. به این ترتیب گرد و غبار حین برش جمع آوری شده و در هوای کارگاه پخش نمیشود. این راه بهترین روش کنترل گرد و غبار در یک کارگاه نجاری و تولید وسایل چوبی است.
نصب تهویه عمومی
استفاده از تهویههای عمومی نیز میتواند به تخلیه گرد و غبار از فضای کارگاه کمک کند. به شرط آنکه توسط متخصص تهویه نصب شود. زیرا نصب سیستم تهویه نامناسب نه تنها سودی ندارد، بلکه موجب صرف هزینه خرید و نصب و مصرف انرژی میشود و با انتقال گرد و غبار شرایط پرخطری برای کارکنان ایجاد میکند.
استفاده از رطوبت
یکی دیگر از راههای کنترل گرد و غبار، استفاده از رطوبت است. رطوبت موجود در هوا به به سنگین شدن گردوغبار و ته نشینی سریع تر آن کمک می کند.
تمیز کردن مدام کف کارگاه
با تمیز کردن مداوم کارگاه میتوانید به میزان قابل توجهی گرد و خاک محیط را کاهش دهید. توجه داشته باشید برای تمیز کردن محیط و کاهش بیماری های در کمین نجاران باید سیستمهای مکش گرد و غبار فعال باشند تا موجب انتشار گرد و غبار نشوند.
عوارض و بیماری در کمین نجاران
هیچ کاری بدون عوارض نیست، اما میتوان با رعایت نکات ایمنی و محافظت کار با چوب به میزان زیادی این مشکلات را کاهش داد و از ایجاد بیماری جلوگیری کرد. برخی از عوارض و بیماری های در کمین نجاران عبارتند از:
عوارض پوستی
کارگران چوب بری که با درخت کاج در تماس هستند، به علت تماس با کرمهای انگل این درختان دچار کهیر میشوند. این کرمها کرکهای ریزی دارند که در پوست فرو میرود و موجب ترشح هیستامین و ایجاد پلاکهای کهیری میشود.
چوبهای جارجی نیز از عوارض و بیماری در کمین نجاران و کارگران صنعت چوب هستند. زیرا گاهی چوبها میتوانند آلرژیزا باشند. مثل
- اگزمای گسترده و وسیع ناشی از خزه درخت بلوط
- درماتیت آلرژیک ناشی از تماس با عصاره درخت کاج
- آلرژی به درخت صنوبر
در برخی موارد نیز کارگران نجاری به دلیل استفاده از چسبها، حلالها، روغنها و مواد شیمیایی دچار آلرژی و تحریکات پوستی میشوند.
آلرژی تنفسی
آلرژی تنفسی یک بیماری در کمین نجاران است که بیشتر در کارگرانی به چشم میخورد که با قطعات چوب درخت افرا که از مدتها قبل بریده شده، سر و کار دارند. زیرا در این نوع درخت، بین تنه و پوست آن در طول زمان کپکهایی ایجاد میشود و اینکپکها تحریکات تنفسی ایجاد میکنند.
برخی سرطانها از انواع بیماری در کمین نجاران
در حفرههای بینی و سینوس کارگران مبلسازی و چوب بریها، نمونههایی از سرطان و تومور دیده شده است. در برخی از کارگران که با چوب سر و کار دارند نیز سرطان لوله گوارش و سرطان خون تشخیص داده شده است. اما بطور قطع اثر سرطانزا بودن گرد و غبار چوب اثبات نشده و به نظر میرسد موادی که در تهیه و آمادهسازی چوب استفاده میشوند، عامل بروز سرطان باشند.
تومورهای بدخیم بینی ناشی از استنشاق گرد و غبار چوب، در افراد 50 تا 60 ساله که مدت 40 سال یا بیشتربا انواع چوب کار میکنند، دیده شده اما خوشبختانه در تماسهای کمتر از 20 سال موردی مشاهده نشده است.
عوارض شنوایی
صدای بیش از حد در محیط کار، باعث میشود شنوایی کارگران بطور موقت یا دائمی کاهش یابد. بیشترین زمانی که میتوان در محیط کار با صدای 85 دسی بل فعالیت داشت، 8 ساعت میباشد. این درحالی است که صدای تولید شده از دستگاه اره و ماشین چوب بری هنگام برش تکههای چوب 95 تا 105 دسی بل است. بنابراین نجار باید سعی کند در زمانهای لازم از گوشیهای حفاظتی استفاده کند و در ساعاتی که با دستگاهها کار ندارد به مکانهایی که در آن صدای کمتری به گوش میرسد، کار کند.
حوادث کاری
علاوه بر بیماری های در کمین نجاران، روزانه 100 مورد حادثه در کارگاههای نجاری رخ میدهد که ناشی از عامل متعددی از جمله موارد زیر میباشد:
- بی دقتی و بی احتیاطی کارگران حین کار با دستگاهها رخ میدهد.
- 4 درصد حوادث هنگام کار با ماشین برش چوب با تیغههای باریک رخ می دهد.
- تعدادی دیگر بر اثر سهل انگاری در زمان تمیز کردن دستگاه یا گذاشتن و برداشتن قطعات چوب روی میز کار قبل از توقف کامل دستگاه اتفاق میافتد.
مطالب مرتبط
بیماریها در کمین نجاران
-
تاریخ:
-
دسته بندی:دسته مقاله2